We hebben het de afgelopen jaren allemaal gemerkt: de zomers worden warmer en droger. De regen die in de rest van het jaar valt is vaak te weinig om het waterpeil aan te vullen. Ook agrariërs hebben er last van, met name op ‘het zand.’ Het water zakt er relatief makkelijk weg na een regenbui, zo ook in Zuidoost-Friesland waar relatief veel zandgrond is.
Onderzoek naar berging
ELAN Zuidoost-Friesland en de Noardlike Fryske Wâlden startten in 2018 met een pilot voor deelnemers om te onderzoeken hoe boeren op het zand langer water konden vasthouden, het langer te kunnen bergen. Het gaat dan om investeringsmaatregelen als:
- Het vervangen van gewone drainage door peil-gestuurde of ondiepe, intensievere drainagebuizen,
- (Gedeeltelijk) dempen van perceelsloten
- Verhoging organische stofgehalte via compost, zodat de grond meer hechting krijgt
- Opheffen storende lagen/bodemverdichting
- Precisie watervoorziening, beregening met behulp van gps-apparatuur
De meerwaarde van de pilot
Stuk voor stuk maatregelen die een plus voor de agrarische bedrijfsvoering kunnen betekenen. Daarmee kan de deelnemer ook een positieve bijdrage leveren aan klimaatverandering. De waterhuishouding in de regio knapt er ook van op.
Praktisch
De pilot loopt van 2018 tot en met 2021. Het gaat om een investering van € 200.000,-. Afhankelijk van de resultaten van deze pilot zal er mogelijk een vervolg op dit project komen. En is een initiatief van Provinsje Fryslan, in samenwerking met Wetterskip Fryslân en kennis- en adviesbureau Aequator.
(de eerste ronde is vol, eerst verder uitwerken. Indien er een vervolg komt, zullen we weer nieuwe deelnemers moeten hebben. Dit gaan we dan via de website, mail, nieuwsbrief bekend maken)
Meedoen?
Interesse en/of deelnemen? Neem contact op met Jetty Haaijer.
T:06-51817925
E: jetty@elan-zuidoostfriesland.nl