In Nederlandse provincies worden steeds meer delen van het landschap en de natuur beheerd door boeren. Dit gebeurt omdat speciale diersoorten die kwetsbaar zijn niet altijd in 'officiële' natuurgebieden, maar in agrarische gebieden leven. Als u landbouwgrond heeft en/of landschapselementen beheerd kunt u in aanmerking komen voor een beheervergoeding vanuit het stelsel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Deze beheervergoeding wordt betaald vanuit de provincie, het waterschap en het Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Dankzij het beheer door boeren wordt de omgeving van dieren beschermd en verbeterd, en werken zij aan de waterkwaliteit en aan de klimaatdoelen.
Zorgen voor een betere leefomgeving
Het gaat om amfibieën, vissen, insecten, vlinders, vogels, zoogdieren en vleermuizen. De diersoorten bewegen tussen natuurgebieden en zijn vaak te vinden in agrarisch gebied. Boeren zorgen ervoor dat de omgeving van de dieren zo optimaal mogelijk is.
Europese samenwerking sinds 2016
Dit agrarische natuurbeheer is sinds 2016 een methode om effectief en efficiënt natuur te behouden en waar het kan: te laten toenemen. Omdat dit voor Europa een speerpunt is betaalt Europa hier aan mee. De regeling vanuit de provincies staat bekend als het Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer (ANLb).
Wat is er veranderd?
Om in aanmerking te komen voor een beheervergoeding voor Agrarisch Natuurbeheer in de periode 2023-2028 dient u mee te doen aan het nieuwe Gemeenschappelijk Landbouw Beleid (GLB). Hiervoor gelden een aantal voorwaarden, conditionaliteiten genaamd. Op de site van RVO kunt u zien welke dit zijn. Tevens dient u uw percelen te registreren bij RVO in het programma MijnPercelen.
ANLb en de ECO-regeling
Naast het ANLb stelsel is er ook nog een ECO-regeling gekoppeld aan het GLB. Bij de ecoregeling kunt u kiezen uit 22 maatregelen welke een bijdrage leveren aan water, bodem, landschap, biodiversiteit en klimaat. Hiervoor kunt u een vergoeding krijgen. Een deel hiervan heeft overlap met ANLb pakketten. In dat geval dient u een keuze te maken of u een ANLb beheervergoeding wilt ontvangen, of dat u de waarde laat meetellen in de ECO-regeling. Om inzichtelijk te krijgen welke maatregelen en pakketten overlappen of juist wel samen kunnen kunt u de cumulatietabel van RVO bekijken.
LET OP: Maatregelen voor de ECO-regeling kunt u jaarlijks aanpassen. Een ANLb-pakket sluit u voor meerdere jaren af.
Foerageren en voortplanten
Het ANLb denkt vanuit het leefgebied van de diersoorten. Door de omgeving aantrekkelijk te maken voor bijvoorbeeld het foerageren en de voortplanting kunnen dierensoorten worden behouden en zich ontwikkelen. Daarnaast is de aanpak specifiek gericht op (regionale) gebieden, waar boeren in een collectief het landschap beheren.
Filmpje van de monitoring in een houtwal: Hóór de Grote bonte specht