Wij zijn ruim honderdtachtig agrariërs in Weststellingwerf die bestaande natuurwaarden willen combineren met een moderne bedrijfsvoering.
Contactgegevens Vereniging Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer Weststellingwerf
Postadres
Westvierdeparten 2A,
8391 XS Noordwolde
T: 0561- 433252
E: info@vanlweststellingwerf.nl
W: www.vanlweststellingwerf.nl
Bestuurssamenstelling
Timo ten Berge (voorzitter)
E: debovenweg@mtstenberge.nl
Afke Kester (secretaris)
Noordwolde
T: 06-2268653
Alfred van den Akker (penningmeester)
Oldetrijne
T: 06-12308531
Frans Smink (lid)
Oldetrijne
M: smink09@outlook.com
Johan Baas (lid)
Nijeholtwolde
T: 0561-614584
Ontstaansgeschiedenis
In 1994 werd door de FLTO Weststellingwerf (later NLTO geheten en nu LTO Noord) een werkgroep opgericht die de mogelijkheden voor agrarisch natuurbeheer in Weststellingwerf onderzocht. Die bleken heel beperkt te zijn. De meeste natuurgebieden zijn in eigendom bij natuurorganisaties als Staatsbosbeheer en het Fryske Gea.
In het ROM project werd toen in samenwerking met de gemeente het ecologisch bermbeheerproject opgezet. In 1998 werd door de aanliggende agrariërs gestart met het beheer langs de Vinkegavaartweg en de Molenburen (Vinkega, De Hoeve en Noordwolde) en langs Stadburen en de Kooiweg (Nijelamer en Nijeholtwolde).
Interesse voor weidevogelbeheer
Eind 2003 werd bekend dat agrariërs via een agrarische natuurvereniging mee konden doen aan het collectieve weidevogelbeheer in de SAN regeling. Ook in Weststellingwerf bleken agrariërs hiervoor veel belangstelling te hebben. In alle haast werd de Werkgroep Agrarisch Natuurbeheer i.o. van de NLTO omgevormd tot een heuse vereniging; vastgelegd bij de notaris en ingeschreven bij de Kamer van Koophandel onder de naam:
Vereniging Agrarisch Natuur– en Landschapsbeheer Weststellingwerf.
Groei van de vereniging
Inmiddels is de vereniging behoorlijk gegroeid, naar bijna 200 leden. Vooral door deelname aan de natuurbeheerpakketten uit de Droge Dooradering. Qua hectares zijn de weidevogelgebieden (Open Grasland)het grootst. Daarnaast kennen we ook enkele deelnemers met Natte Dooradering pakketten. De contracten van bovenstaande pakketten worden via ELAN afgesloten. Op de ledenlijst staan ook enkele organisaties en leden zonder agrarisch bedrijf.
Wat doet VANL Weststellingwerf?
Al vanaf 1998 organiseert onze vereniging ecologisch berm- en bermslootbeheer in opdracht van de gemeente. In 2019 beheren we 34 hectare berm en 72 km bermsloten. In de Westhoek van onze gemeente beheren wij de bermen van de gemeente en organiseren wij het jaarlijkse onderhoud aan de waterschapssloten.
Dit ecologische beheer gebruiken we ook als basis om het composteren op te pakken. Doel is om regionale kringlopen te sluiten en de CO2 te benutten als bodemverbeteraar. Het afsluiten van contracten voor weidevogelbeheer is overgegaan naar ELAN. Maar VANL Weststellingwerf ondersteunt dit nog steeds door het beschikbaar stellen van een waterpomp voor het vullen van plasdrassen, het organiseren van een Besturenoverleg waarbij alle organisaties die betrokken zijn bij het weidevogelbeheer in Weststellingwerf worden uitgenodigd en het opstellen van een jaarlijks weidevogelrapport.
In onze gemeente kennen wij ook ganzenfoerageergebieden. De belangen van deze leden worden behartigd via het Fries Ganzenberaad en daarin zijn wij ook vertegenwoordigd.
Daarnaast zijn wij heel actief met PR, wij zijn aanwezig bij heel veel grote en kleinere evenementen om onze vereniging maar vooral het agrarische natuurbeheer in zijn algemeenheid bekendheid te geven.