Wethouders Jan van Weperen (landbouw) en Gerben But (biodiversiteit) beiden van gemeente Ooststellingwerf gaven donderdag 4 april het startschot voor lustrumjaar van ‘Zaaien in Zuidoost’. Een project waarin bewoners en boeren van de regio bloemen zaaien voor meer biodiversiteit en een betere leefomgeving voor flora en fauna. In de tuin bij het gemeentehuis in Oosterwolde werd het eerste zaad gezaaid.
Zaaien in Zuidoost 2024
Van Weperen en But kregen deze middag de eerste zakjes zaad uitgereikt door Kees van de Lageweg, voorzitter van agrarisch collectief ELAN en Frans de Kroon, mede eigenaar van Frisian Seeds uit Gorredijk. Beide partijen voorzien nu voor het 5e jaar de inwoners van Zuidoost-Friesland van gratis bloemenzaad. Naast het verbeteren van de leefgebieden van, bijvoorbeeld, wilde bijen, gaat het ook om bewustzijn. Van de Lageweg: “Boeren zaaien op grote schaal bloemenranden in, burgers op kleinere schaal. Het gaat er om dat iedereen wat kan doen.”
Boeren en burgers samen voor biodiversiteit
Kees van de Lageweg geeft aan dat deze actie 5 jaar geleden voor het eerst is opgezet: “Wij zijn een partij voor boeren en andere grondeigenaren, maar we willen ons samen met burgers inzetten voor de biodiversiteit in ons werkgebied Zuidoost-Friesland. De boeren aangesloten bij ELAN konden 5 jaar geleden voor het eerst een bloemenmengsel bij ons bestellen waarmee ze een strook of overhoekje konden inzaaien. Daar stond dan een vergoeding tegenover.” Bewoners van Zuidoost-Friesland kunnen gratis een zakje bloemenzaad verkrijgen en zo ook de biodiversiteit vergroten.
Frans de Kroon vult aan: ‘In 2020 begonnen we met 2000 zakjes zaad, maar dit jaar stellen we al 4500 zakjes beschikbaar. Het is een succes! Het mengsel is zorgvuldig samengesteld en bevat een verscheidenheid aan soorten die goed passen in onze mooie omgeving.’ Deze zakjes zijn vanaf 8 april verkrijgbaar bij ruim 15 (boerderij)winkels, verspreid door het gebied.
Succes
Niet alleen de groei in het aantal zakjes zaad voor particulieren laat zien dat het een succes is, ook landelijk is dit idee verder uitgewerkt voor boeren en andere grondeigenaren. Sinds 2023 wordt het inzaaien van een zogenaamd ‘bloemenblok’ landelijk aangeboden via het stelsel Agrarisch Natuur- en Landschapsbeheer. Grondeigenaren kunnen zich hiervoor inschrijven bij een agrarisch collectief, zoals ELAN in Zuidoost-Friesland. Ook bieden zij allerlei andere beheerpakketten aan. Er is veel belangstelling voor, op dit moment is er zelfs een wachtlijst voor nieuwe deelnemers.
Ook beide wethouders zijn enthousiast over het initiatief en zaaien graag een stukje van de gemeentetuin in met het bloemenmengsel. Jan van Weperen: ‘Er kan niet genoeg aandacht zijn voor biodiversiteit!’ Gerben But vult dat aan ‘Als iemand drie tegels uit de tuin haalt is dat ook al winst.’ En zo is het, met kleine ingrepen kan iedereen een bijdrage leveren.
Waar verkrijgbaar
Wie zelf ook een bijdrage wil leveren aan de biodiversiteit door bloemen te zaaien kan vanaf 8 april bij de volgende (boerderij)winkels terecht voor een gratis zakje zaad: