ELAN Zuidoost Friesland

Landbouw gedeputeerde Kooistra waardeert groei in kwaliteit

Vrijdag 7 februari 2025

Landbouw gedeputeerde Kooistra waardeert groei in kwaliteit

Vrijdagochtend 7 februari sprak landbouw gedeputeerde Abel Kooistra zijn waardering uit over de groei in kwaliteit, van het melkveebedrijf van familie de Boer-Wemmenhove in Langedijke. ‘Dat zij naast groei in bedrijfsomvang ook aandacht hebben voor maatschappelijke waarden, zoals biodiversiteit, is een sterk punt van deze onderneming,’ aldus Kooistra. Hij was hier deze ochtend op uitnodiging van agrarisch collectief ELAN Zuidoost-Friesland voor een werkbezoek. Dit werkbezoek stond in het teken van toekomstperspectief voor de agrarische sector in Zuidoost-Friesland.

Bedrijfsontwikkeling
Jeroen de Boer (30  jaar) schetste hoe het bedrijf in 1930 is opgestart door de pake van zijn vader en hoe het door de jaren heen stapsgewijs is ontwikkeld. Inmiddels zit hij samen met zijn broer Frank (25 jaar) in maatschap met zijn ouders en staan ze voor de bedrijfsopvolging. De constant wijzigende regelgeving maakt dit niet makkelijk. Zo is de geplande bouw van een stal op  losse schroeven komen te staan doordat half december het ‘intern salderen’ vergunning plichtig is geworden. Dit was een flinke tegenslag voor de maatschap, maar ze laten zich niet uit het veld slaan. Ook de provincie zit op dit vlak met de handen in het haar liet Abel Kooistra weten.

Agrarisch natuurbeheer
In 2016 heeft de maatschap agrarisch natuurbeheer afgesloten bij ELAN Zuidoost-Friesland. Dit houdt in dat zij meerdere houtwallen en een poel onderhouden. Later is dit uitgebreid met een vogelakker, een bloemenblok en pakketten voor bodemverbetering. Ondanks dat ze veel plezier beleven aan het agrarisch natuurbeheer en veel positieve reacties krijgen van passanten, speelt ook hier de regelgeving niet optimaal mee.

Nederlandse melkveehouders kunnen derogatie aanvragen. In dat geval mag een melkveehouder maximaal 20% van zijn grond inzetten voor akkerbouwgewassen, zoals maïs of aardappelen. Echter binnen het agrarisch natuurbeheer zijn er pakketten die dus een positieve bijdrage leveren aan de biodiversiteit, maar wel als akkerbouwgewas worden geteld. Dat terwijl het geen voederopbrengsten voor het vee levert. Familie De Boer zou graag meer agrarisch natuurbeheer afsluiten, maar dat past niet binnen de regelgeving.

Zorgen
Hoewel familie De Boer positief is ingesteld, zijn hun zorgen wel bespreekbaar gemaakt tijdens het werkbezoek van gedeputeerde Kooistra. Ook Kooistra liet weten dat hij zich persoonlijk zorgen maakt over hoe Nederland in deze situatie is gekomen: ‘Maar als provincie gaan we er alles aan doen om tot een oplossing te komen.’ En ook familie De Boer blijft gemotiveerd om het bedrijf voort te zetten mét ook invulling op het gebied van agrarisch natuurbeheer.

Handtekening onder het landschap
Het werkbezoek werd afgesloten met het ophangen van het eerste deelnemersbord van ELAN. Gedeputeerde Kooistra gaf het bord samen met Frank de Boer een mooie plek op de gevel van de stal, onder toeziend oog van ELAN-voorzitter Warner van der Leeuw. Hiermee geven zij aan dat óók familie De Boer hun handtekening onder het landschap zet. Ter gelegenheid van het 15-jarig bestaan van ELAN ontvangen alle ELAN-deelnemers binnenkort een deelnemersbord om hiermee aandacht te schenken aan de inzet van de agrarische sector voor biodiversiteit en landschap in Zuidoost-Friesland.