ELAN Zuidoost Friesland

Grote verschillen tussen beheereenheden met bloemen en kruiden

Woensdag 21 augustus 2024

Grote verschillen tussen beheereenheden met bloemen en kruiden

Evenals vorig jaar hebben wij als collectief een schouwrondje gedaan langs een aantal beheereenheden die zijn ingezaaid met een zaadmengsel van Frisian Seeds. Vorig jaar vond het veldbezoek in september plaats. Veel bloemen waren toen al uitgebloeid. Dit jaar hebben Jos en Frans van Frisian Seeds, samen met Sander van ELAN half augustus een 9-tal beheereenheden bekeken. Dit waren eerste- en tweedejaars bloemblokken, wintervoedselakkers en kruidenrijke akkerranden. 

Moeizaam zaaiseizoen
Het zaaiseizoen verliep alles behalve vlekkeloos. Voor bloemenblokken adviseren we om ná de eerste keer zaaien in het voorjaar (half mei), het gedeeltelijk herinzaaien in september het jaar erop te doen. Indien het contractueel niet mogelijk is om een najaarinzaai toe te passen, dan moet er dus in het voorjaar gezaaid worden. Dit geldt voor wintervoedselakkers, deze worden doorgaans in april gezaaid en kruidenrijke akkerranden, die worden medio mei ingezaaid.

In die periode was het ontzettend nat, waardoor het inzaaien in sommige gevallen is uitgesteld tot in juli. Het land kon namelijk in veel gevallen niet betreden worden. Er zit dus veel verschil in moment van zaaien.

Verschil in ontwikkeling
Dit verschil was ook zichtbaar in de ontwikkeling van de beheereenheden. Waar bepaalde wintervoedselakkers al vol in het graan stonden, was het graan in andere wintervoedselakkers nog klein en waren die akkers blauw van de korenbloemen. Het is afwachten of het (zomer)graan nog wel tot ontwikkeling komt.

Het algemene beeld van de bloemenblokken en de kruidenrijke akkerranden is erg positief. De bodem was vochtig tijdens het zaaien en na het zaaien viel er geregeld regen. Dit heeft geholpen bij het kiemen van de zaden. Uiteraard kiemen dan ook de zaden van bijvoorbeeld melde, perzikkruid en hanenpoot, maar ook van de ingezaaide kruiden.

Samenstelling gewijzigd; haver toegevoegd.
Voor het eerst hebben we in het mengsel voor de wintervoedselakker en de kruidenrijke akkerranden een percentage haver toegevoegd. Dit om als voedsel te dienen voor de (overwinterende) vogels. We zagen dat de haver vrij hoog wordt en daardoor sommige bloeiende planten overwoekert. Mogelijk dat we dit percentage haver volgend jaar weer iets omlaag brengen. Ten opzichte van vorig jaar is de kleine zonnebloem aangepast van een hoge variant met een kleine bloem naar een lagere variant met een grotere bloem. Dit lijkt een goede keuze te zijn geweest.

Ondanks ongewenste kruiden, bloemenblokken waardevol voor insecten
De tweedejaars bloemenblokken vielen helaas ietwat tegen. In die percelen staat veelal veldzuring, akkerdistel en andere minder gewenste kruiden, terwijl het gezaaide mengsel het tweede jaar minder goed is opgekomen. Deze tweedejaars percelen worden zoals het pakket voorschrijft ook voor 50% vernieuwd, in het najaar. De deelnemers ontvangen hiervoor begin september het zaaizaad. Ondanks dat er niet veel bloei in de tweedejaars bloemenblokken zit, zijn ze wel erg belangrijk voor insecten en vele diersoorten.