ELAN Zuidoost Friesland

ELAN deelnemers ontvangen schoolklassen voor biologiedagen

Donderdag 5 september 2024

ELAN deelnemers ontvangen schoolklassen voor biologiedagen

In de maanden september en oktober gaan er 20 schoolklassen in Zuidoost-Friesland de boer op bij ELAN-deelnemers. Deze week gingen de eerste drie klassen aan de slag. Een mooie activiteit om na de zomervakantie weer te werken aan het groepsgevoel. Samen aan het werk in het landschap. Dit doen zij onder de noemer Biologiedagen. Deze dagen worden gezamenlijk georganiseerd, door Natuur- en Milieu Educatie de Naturij, Landschapsbeheer Friesland en ELAN.

Melkveebedrijf met agrarisch natuurbeheer
Zo ook bij de familie Reuvekamp in Sonnega. Zij hebben een melkveebedrijf met agrarisch natuurbeheer. Hier werden 36 leerlingen uit de groepen 7 en 8 van OBS de Aventurijn uit Munnekeburen ontvangen. In de loods gaf Eddy Reuvekamp een korte uitleg over de boerderij. Daarna werden de leerlingen in drie groepen ingedeeld om aan de slag te gaan met onderhoud aan een houtwal, biodiversiteitsonderzoek te doen en een creatieve opdracht mét het gesnoeide hout.

Onderhoud landschapselement
Voordat de leerlingen aan de slag konden kregen ze van medewerkers van Landschapsbeheer Friesland uitleg over het te gebruiken materiaal; een takkenschaar en een pistoolzaag. Én, niet onbelangrijk uitleg over wát er gesnoeid moest worden. In dit geval moesten de leerlingen Amerikaanse vogelkers, ook wel bospest genoemd, snoeien. Als de leerlingen twijfelde of ze een goede struik te pakken hadden, kregen ze de tip om een stukje van de bast kapot te krassen. Amerikaanse vogelkers geeft dan een heel kenmerkende geur, die de kinderen van te voren al te ruiken kregen. De leerlingen gingen enthousiast aan de slag. Eén van hen stelde voor om niet te wisselen van opdracht (biodiversiteitsonderzoek en creatief), maar om dit de hele ochtend te doen, zó leuk vond ze het.

Biodiversiteitsonderzoek
Het biodiversiteitsonderzoek werd geleid door een medewerker van de Naturij. Zij zette de kinderen aan het werk om op zoek te gaan naar allerlei sporen, naar beestjes en planten en ook om bodemonderzoek te doen. Dit deden de kinderen op meerdere plaatsen, zodat ze de resultaten met elkaar konden vergelijken en overleggen waarom er bijvoorbeeld verschillen te zien waren. 

Creatief
De derde groep leerlingen ging met de eigen leerkracht aan de slag met de takken die vrijgekomen waren bij het onderhoud aan de houtwal. Deze takken konden ze met verschillende gereedschappen bewerken en daarna versieren. Deze activiteit was op het erf van de boerderij. Als de kinderen klaar waren konden ze even rondkijken bij de dieren. Het net geboren kalfje én de kittens kregen volop aandacht.

Kortom een leuke en leerzame ochtend, die de leerlingen niet snel zullen vergeten.

Lijkt het u ook leuk om volgend jaar gastbedrijf te zijn voor de biologiedagen? Laat het dan weten door een mail te sturen naar sander@elan-zofriesland.nl.